Tuesday, February 9, 2010

LAKSA SARAWAK



Bahan-bahan A

60ml @ 1/4 cawan minyak sayuran
300g udang yang kecil, dibuang kulit dan urat dan dicincang lumat-lumat
1 ekor (1kg) ayam, dibersihkan dan dipotong empat
2 sudu besar hirisan daun ketumbar + hirisan 1 tangkai lagi untuk menghias
2 liter @ 8 cawan santan, diperah drpd. 2bj kelapa parut dan 2 liter@8 cwn. air
30g @ 1/4 cwn. bijan yg. digoreng tanpa minyak, ditumbuk
86g @ 1/2 cwn kacang tanah, ditumbuk
air perahan drpd. 1 bj. limau nipis
garam
gula
500g mi laksa atau bihun atau mi kuning, dicelur sejurus sebelum menghidang


Sambal Udang Kering (rujuk resepi)
10 biji limau kesturi, dibelah dua.(nampaknya sesiapa yang di luar negara kena guna limau nipis sahajalah kalau tak jumpa limau ini)

Dikisar halus-halus

15 ulas bawang merah, dikupas
6 ulas bawang putih, dikupas
5 biji buah keras
20 tangkai cili kering, dibuang biji, direndam dengan air dan dituskan
2cm lengkuas, dikupas
4 batang serai, dihiris halus-halus
1 sudu teh belacan.

Cara

1. Panaskan minyak sayuran di dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan udang dan ayam, tutup periuk dan masak di atas api kecil selama 2 minit.

2. Tambah 2 sudu besar hirisan daun ketumbar dan santan. Renihkan selama 30 minit.

3. Masukkan bijan, kacang tanah, air limau nipis, garam dan gula. Perasakan dengan garam dan gula.

4. Hidang panas-panas dengan mi laksa, bihun atau mi kuning, daun ketumbar selebihnya, sambal udang kering dan limau kesturi.

tips: Laksa ini boleh juga dihias dengan hirisan cili merah dan timun

Sambal Udang Kering

Bahan-bahan

2 sudu besar minyak masak

15 tangkai cili kering, dibuang biji, direndam dengan air dan dituskan
6 ulas bawang merah, dikupas dan ditumbuk
55 g @ 1/2 cawan udang kering, direndam dengan air, dituskan dan ditumbuk.
1 sudu besar air asam, diperah drpd 1 sudu teh asam jawa dan 1 sudu besar air.
garam
gula

Cara:

1. Panaskan minyak masak dan tumis cili dan bawang merah di atas api kecil sehingga wangi.

2. Tambah udang kering, air asam, garam dan gula.

3. Masak sehingga sambal pekat.

0 comments: