Tuesday, February 9, 2010
SOTO
SOTO
Bahan-bahan: Anggaran untuk 5-6 orang
½ ekor ayam (berat 900 g) } dipotong 2
300 g nasi himpit segera } direbus selama 2 jam kemudian sejukkan
1 sudu besar rempah serbuk sup Adabi
2 sudu besar minyak untuk menumis
9 cawan air atau secukupnya
garam secukup rasa
Bahan penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Bahan kisar:
4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
1 batang serai
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu kecil lada sulah
2 biji buah keras
Bahan sampingan:
sedikit suhun } digoreng
1 tangkai daun bawang }dihiris
1 tangkai daun sup} dihiris
100 g kacang tanah }digoreng
100 g taugeh } buangkan ekornya
sedikit bawang goreng
Cara membuat:
Panaskan minyak.
Tumis bahan-bahan penumis sehingga wangi kemudian masukkan bahan-bahan kisar & serbuk sup, goreng hingga wangi dan garing.
Masukkan air, ayam dan garam secukup rasa.
Masak dgn api yg perlahan hingga ayam empuk.
Keluarkan ayam, siat-siatkan isinya dan ketepikan. Tulang ayam dimasukkan semula kedalam kuah sup tadi.
Ketika menghidang, isikan nasi impit ke dalam mangkuk diikuti suhun, taugeh, isi ayam, begedil, bawang goreng, daun bawang, daun sup, kacang goreng, sambal kicap dan akhir sekali kuah.
Enak dimakan ketika kuah masih panas.
Sambal Kicap
Bahan-bahan:
10 biji cili api
7 sudu besar kicap manis
1 ulas bawang putih
Cara membuat:
Campurkan semua bahan kemudian kisar halus.
Begedil
Bahan-bahan:
500 g kentang
150 g daging kisar
½ sudu kecil serbuk lada sulah
½ gengam bawang goreng
1 biji telur
sedikit daun sup }dimayang
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
Kentang dibuang kulit kemudian hiris nipis-nipis. Goreng hingga masak. Angkat ketepikan.
Daging digoreng hingga kering airnya.
Satukan daging, kentang goreng, serbuk lada sulah, daun sup, bawang goreng dan garam secukup rasa.
Gaul dan ramas-ramas hingga sebati.
Ambil sedikit adunan dan kepal-kepalkan menjadi bulat kemudian leperkan sedikit.
Pukul telur kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi ke dalam telur dan goreng hingga keperangan.
Labels:
RESEPI SOTO
0 comments:
Post a Comment