Tuesday, February 9, 2010
NASI PAELLA/PILAU
Bahan-bahannya;
A/
olive oil atau butter
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
250gm dada ayam-potong dadu
2 tomato-buang kulit, biji dan chop
3 cawan beras-cuci dan drain
3 cawan stock ayam + 1 cawan extra
Secubit saffron atau 1 tsp kunyit atau yellow coloring
B/
500gm udang besar- bersihkan dan buang ekor
2 ekor sotong besar - potong bulat
500gm mussel/clam - bersihkan (optional)
200gm black pepper sausage - hiris serong
1 cawan frozen peas
1 green dan 1 red capsicum - potong panjang/dadu
Garam dan ground black pepper dan paprika powder
Lemon - potong wedge untuk perah atas (optional)
1. Panaskan minyak/butter, tumis bawang, garlic dan masukkan ayam. Gaul hingga masak. Ketepikan.
2. Guna paella pan atau non stick pan atau rice cooker, panaskan minyak/butter, stir fry beras dulu untuk satu minit.
3. Jika guna saffron, masukkan saffron dalam stok ayam. Masukkan 3 cawan stock ayam dan masak api sederhana (beras sama rata dgn air) hingga hampir masak.Jika guna rice cooker, transferkan ke rice cooker. Jika perlu, tambahkan 1 cawan stock lagi.
4. Sementara itu, guna minyak atau butter sikit untuk stir fry udang, sotong dan mussel, masukkan garam dan fresh grounded black pepper. Ketepikan.
5. Tumis tomato, peas dan capsicum dgn butter atau sikit minyak, ketepikan.
6. Bila nasi hampir kering, masukkan bahan2 yang diketepikan (ayam, udang, sotong, mussel, sausage, tomato, capsicum dan kacang peas). Tambahkan rasa, kalau nak pedas sikit tambah paprika powder dan gaul sekali sekala sahaja. Tutup hingga masak.
Nota:
- Optional tak payah stir fry bahan2, terus campak dalam beras dan masak sekali tapi saya suka stir fry sikit biar seal rasa bahan2.
- Buat guna beras Basmathi, pernah try calrose tapi jadi sticky dan beras siam wangi tak sesuai pasal bau akan spoilkan dish ni
- Original just guna olive oil tapi I use butter for richer taste
- Boleh campak apa saje kalau nak
Labels:
RESEPI NASI
0 comments:
Post a Comment