Tuesday, February 9, 2010

Spaghetti/Linguine/Fettucine Carbonara



500g spaghetti atau linguine atau fettucine - rebus dgn sedikit minyak, toskan
olive oil atau butter untuk menumis
1 labu bawang besar-potong dua dan hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 stok chicken cube
100g beef pepperoni
100g chicken sausage
100g button mushroom
100g kentang-potong dadu
1Tb black pepper
1tsp white pepper
1/2 tsp salt
1 tin evaporated milk (optional)
1 kotak whipped cream Emborg or any brand
Keju parut Parmesan secukupnya jika suka (topping)

1. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau, masukkan stok dan kentang dadu, gaul hingga kentang separuh masak.
2. Masukkan beef pepperoni, chicken sausage dan mushroom, black dan white pepper, garam- gaul sekejap.
3. Masukkan susu cair dan masak hingga hampir didih, masuk Emborg dan spaghetti tadi dan gaul sekejap hingga masak. Kalau nak berkuah boleh tambah air sikit dan kalau nak pekat, kurangkan susu cair.
4. Hidangkan dgn parmesan cheese.

Nota:-
Isi untuk carbonara ni boleh masuk apa2 yang ada dalam peti, chicken fillet, seafood etc.. ikut kreativiti tapi memang jadi favorite budak2..
Susu cair tu optional, kalau takde no hal still sedap....tapi Emborg kena ada.

0 comments: