Tuesday, February 9, 2010

FUSILLI GORENG



FUSILLI GORENG

Bahan-bahan:

500 g Fusilli } direbus sehingga lembut dan toskan kemudian digaul dengan sedikit minyak
1 cawan daging/isi ayam dipotong dadu atau dicincang
1 labu bawang besar } dipotong dadu
3 ulas bawang putih } dicincang halus
minyak masak untuk menumis
1 tin cendawan butang } dibelah dua
1/2 biji capsicum hijau } dipotong dadu
1/2 biji capsicum merah } dipotong dadu
4 sudu besar tomato sos
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Cara membuat:

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi
Masukkan daging/ayam , goreng sebentar sehingga masak.
Masukkan sos tomato, sos tiram , sos cili , kicap cair, lada sulah dan semua sayur di atas dan gaul rata.
Masukkan fusilli, gaul sebati serta rasakan garamnya dan bolehlah dihidangkan.

Nota: kalau nak lagi pedas masa tumis boleh juga masukkan cili kisar sesudu dua terpulang kpd selera masing2..

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

PASTA GORENG BERSAMBAL SARDIN

Bahan-bahan:

500 g makaroni atau apa2 bentuk pasta yg lain
3 sudu besar minyak masak utk menumis
1 labu bawang besar } tumbuk
2 ulas bawang putih } tumbuk
2 sudu besar cili kisar - nak lagi pedas boleh tambah lagi
2 sudu besar cili sos
425 g sardin dlm tin
200 g sawi } potong kecil
1 kiub pati ikan bilis dihancurkan - jika suka
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah

Hiasan:

1 tangkai daun ketumbar} hiris
1 biji cili merah } hiris

Cara membuat:

Pasta direbus hingga lembut kemudian toskan dan digaul dgn sedikit minyak

Panaskan minyak, tumis bawang besar bersama bawang putih sehingga wangi.
Masukkan cili kisar bersama sos cili, kacau sehingga terbit minyak dan cili garing.
Bubuh sardin bersama sosnya dan kiub ikan bilis kemudian gaul sebati ( jgn hancurkan sardin, hanya potong kecil2 saja)
Masukkan sawi dan kacau lagi
Apabila sawi masak, masukkan pasta kacau sehingga pasta bersalut rata.
Bubuh garam jika perlu dan serbuk lada sulah secukup rasa
Hidangkan bersama hirisan daun ketumbar dan cili merah

0 comments: