Tuesday, February 9, 2010

NASI LEMAK






Bahan-bahan :

2 cawan beras
3 cawan santan }dari setengah biji kelapa.
( kalau beras lembut kurang kan santan jadi 2 3/4 cawan saje)
1 cm halia } di mayang - jika suka
2 kuntum bunga cengkih - jika suka
1 helai daun pandan }disimpul
garam secukup rasa

Cara membuat :

Basuh beras dan toskan.
Masukkan beras dlm periuk ( senang guna rice cooker), masukkan semua bahan2 di atas.
Masak seperti nasi biasa.
Bila nasi kering, gembur-gemburkan.
Angkat, hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, ikan bilis goreng, kacang tanah yang digoreng , telur rebus dan timun.

Nota: Jika tak mau letak cengkih dan halia pun boleh juga..tapi kak Noor lebih suka letak cengkih dgn halia sbb nanti nasik lemak tu lebih harum semerbak..


SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-bahan:

1 mangkuk kecil ikan bilis
15-20 tangkai cili kering }dikisar - jika nak pedas tambah lagi
5 ulas bawang merah }dikisar
1/2 labu bawang besar }dihiris
garam secukup rasa
gula melaka secukup rasa
sedikit air asam jawa
air secukupnya
minyak masak untuk menumis

Cara membuat:

Panaskan minyak dalam kuali.
Masukkan bawang kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing kemudian masukkan cili kisar.
Goreng sehingga pecah minyak dgn api yg perlahan
Kemudian masukan sedikit air, air asam jawa, gula melaka dan garam.
Biar kan mendidih. Kemudian masukkan ikan bilis.
Biarkan sedikit kering, kemudian masukkan bawang besar.
Kacau sehingga bawang layu dan kuah jadi pekat bolehlah diangkat.

Nota: Jika tak nak letak bawang hiris pun boleh hanya guna bawang merah kisar dlm 5-7 ulas utk menumis
Utk menghasilkan sambal tumis yg sedap , pastikan tumis cili kisar sehingga betul2 masak/garing.

0 comments: