Tuesday, February 9, 2010

MEE HOON SUP FISH BALL




300 grm mee/ kue-tiew beras
10 cwn stock ayam
1/4 cawan ikan bilis dibersihkan
4 sudu besar lobak masin
1 sudu teh lada putih
30 biji fish ball
beberapa keping taukua goreng dahulu

untuk sos
4 sudu besar kicap
dan sedikit cili potong.....disatukan bersama

untuk hiasan
potong daun bawang halus
fish cake dipotong 2
goreng taukua
sawi celur
tauge celur
boleh juga ditambah sotong ,ketam, udang..dsb

cara membuat.

Celur bihun..sprt biasa,
Renihkan stok ayam,ikan bilis,lobak masin,dan lada kedalam periuk....didihkan selama 20 minit..boleh ditambah air klu suka..dan (klu mahu wangi boleh mskkan sedikit halia,dan bawang putih tp jng banyak..kemudian tapis supaya mendapat kuah yg putih jernih
Last mskkan fish ball..biar sehingga ia timbul terapung

cara makan..
masukkan mee kedlm mangkuk,masukkan bahan hiasan..letakkan sup.. dan sos kicap..sedap dimakan terus setelah masak..makan tngh panas2

SELAMAT MENCUBA SUP YG SNGT JERNIH..DAN BEST

0 comments: