Tuesday, February 9, 2010

MEE BANDONG




Bahan-Bahan:
1 bungkus mee kuning - dicelur
Sawi - dipotong dan dicelur
4 keping tauhu - dipotong dadu dan goreng
Bawang goreng
3 tangkai cili merah - dihiris nipis

2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
Bahan kisar:
10-15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cawan udang - buang kulit
1 cawan daging - rebus dan hiris nipis
½ cawan sotong - hiris
4 sudu besar kacang tanah kisar yang digoreng tanpa minyak
4 sudu besar udang kering kisar
4 cawan air rebusan daging
2 biji telur - dipukul
Garam dan gula secukup rasa


Cara:
Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air, sos tiram, sos cili, kacang kisar dan udang kering. Rasa garam dan gula. Apabila mendidih masukkan daging, udang dan sotong. Biarkan 2 minit. Masukkan telur dan kacau hingga pekat.

Cadangan Hidangan:
Letak mee, cili merah, tauhu, sawi ke dalam pinggan. Curahkan kuah. Tabur bawang goreng.

Tambahan:
Kalau nak pekat lagi kurangkan air rebusan daging

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Sumber cranko/cari.com.my
1 kg Mee Kuning

Bahan2 A – di kisar halus
15 btg lada kering
2 biji bawang besar (atau gunakan 15 biji bawang kecil)
4 biji bawang putih
2 sdm udang kering
sedikit belacan


Bahan2 B
100 gm udang – buang kulit (tinggalkan ekor)
150 gm daging lembu –dicincang (atau guna daging yg di potong nipis2)
100 gm isi ayam – di potong nipis2
50 gm sawi - potong kecil
50 gm kobis hijau - potong kecil
4 biji tomato potong 6
2 sdm makan tomato puree (boleh di ganti dgn tomato sos)
4 sdm kicap manis
4 biji telor
air secukupnya (dlm 5 cwn)
1 cube ayam knorr (optional)
garam & gula

Cara

Tumis bahan kisar hingga garing.
Masukkan daging lembu - masak sebentar dan masukkan air, tomato puree, kicap, isi ayam dan udang. Biarkan kuah mendidih – rasa garam & gula
Masukkan sawi, kobis. Biarkan sebentar dan masukkan mee. Kacau sebentar dan pecahkan telor sebiji- sebiji dan biarkan telor setengah masak.
Hidangkan dgn tomato yg di potong tadi

0 comments: