Tuesday, February 9, 2010

MEE JAWA




1 kilo mee kuning, dicelur
2 cawan keledek kuning/oren, direbus dan dilenyek (lebih oren lebih bagus - cannot be substituted with kentang, nanti jadi kuah mee rebus)
1 cawan udang kering, digoreng dan dikisar
1 cawan udang hidup, direbus dan dikisar
15 tangkai cili kering, direbus
5 ulas bawang putih, diketuk
8 ulas bawang merah kecil, dihiris kasar
1 inci halia, ditumbuk
5 cawan air (lebih/kurangkan ikut kepekatan)
Sedikit belacan, dibakar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Garnish
Telur rebus (sebiji untuk seorang), dipotong 4/5 melintang
Cili hijau dan cili merah dihiris
Bawang goreng
Daun saderi dan daun bawang, dihiris
Taugeh, dicelur
Limau kasturi, dibelah

Cara
Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih, halia. Pijarkan minyak didalam periuk
Tumiskan bahan yang telah dikisar dalam (1), sehingga naik bau . Masukkan udang-udang yang telah dikisar halus dan gaul sebati . Masukkan air dan biar mendidih . Masukkan keledek yang sudah dilecek . Kacau sehingga pekat, kalau terlalu pekat, tambah air. Sesuaikan rasa gula dan garamnya (kuah mee jawa agak manis)

Cara menghidang
1. Masukkan mee yang sudah dicelur ke dalam mangkuk
2. Letakkan cili hijau, cili merah, bawang goreng dan taugeh di atas
mee
3. Curahkan 1 atau 2 senduk kuah di atasnya
4. Letakkan telur di atasnya
5. Taburkan daun saderi & daun bawang
6. Letakkan belahan limau kasturi di atasnya.
7. Hidangkan.

0 comments: