Tuesday, February 9, 2010

NASI TOMATO BERLAUK





Bahan-bahan:

3 cawan beras basmathi
3 cawan air - kandungan air bergtg kpd jenis beras samada perlu tambah atau kurang
3/4 cawan susu cair
1 kg ayam
1 sudu besar rempah kurma
1/2 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 biji buah tomato } dicincang
2 sudu besar tomato puri
1/2 cawan kacang pea (frozen peas)
2 sudu besar kismis
2 tangkai daun pudina } dihiris sepanjang 2 cm
3 tangkai daun ketumbar } dihiris sepanjang 2 cm
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng } hiasan

Bahan tumis:

3 sudu besar minyak sapi atau majerin
6 biji bawang merah } dimayang
3 ulas bawang putih } dimayang
2 cm halia } dimayang
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan

Cara membuat:

Ayam dipotong kecil, dibersihkan lumur sedikit garam dan sesudu kicap cair kemudian dipanggang di dalam oven hingga masak.
Panaskan minyak sapi/majerin ke dalam periuk.
Masukkan bahan-bahan yg telah dimayang, goreng sehingga wangi dan garing kemudian masukkan bahan tumis yg lain
Kacau sebentar kemudian masukkan rempah kari , serbuk lada sulah dan rempah kurma.
Kacau sekejap kemudian masukkan air, susu cair, garam, buah tomato dan tomato puri.
Bila menggelegak, masukkan beras.
Bila nasi hampir masak masukkan daun pudina, daun ketumbar, kismis , kacang peas dan ayam
Tutup periuk rapat-rapat.
Bila nasi masak kacau/gemburkan perlahan-lahan sehingga rata.
Angkat dan hiaskan dengan bawang goreng.
Sedap dimakan bersama dalca, acar buah dll.

0 comments: