Tuesday, February 9, 2010

LAKSA JOHOR



Bahan-bahan: Anggaran untuk 6-7 orang

500 g spaghetti- direbus hingga lembut.
500 g ikan selayang/parang }direbus
150 g udang basah- direbus }
50 g udang kering }
1/2 sudu besar ketumbar }
1/2 sudu besar jintan manis }
1/2 sudu kecil jintan putih } dikisar
2 cm halia }
1 cm lengkuas }
2 ulas bawang putih }
5 ulas bawang merah }
1 batang serai }
1 sudu makan kerisik
1 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar rempah kari ikan
1 biji kelapa - jadikan 4 cawan santan
garam secukup rasa
2 keping asam keping/gelugor
4 sudu besar minyak untuk menumis

Cara membuat kuahnya:

Rebus ikan seketika. Tapis tetapi air rebusan jangan dibuang. Ambil isi ikan dan
kisar bersama udang basah & kering.
Panaskan minyak. Tumis semua bahan yang telah dikisar bersama cili kisar
(kecuali ikan dan udang) dan rempah sehingga garing.
Masukkan santan, air rebusan ikan, kerisik, asam keping, ikan dan udang yang
telah dikisar halus
Biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak. Jika kuah terlalu pekat boleh
tambahkan sedikit air.
Spaghetti direbus hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak untuk
mengelakkan ianya melekat antara satu sama lain.

Bahan Ulam:

1 biji timun
1 kuntum bunga kantan
4 batang kacang panjang
4 biji limau kasturi
20 helai daun selasih
Sedikit daun kesum
200 g taugeh

Cara menyediakan ulam:

Timun, bunga kantan, daun kesum, daun selasih dan kacang panjang dipotong
halus.
Taugeh dibuang ekor (jangan dicelur)
Limau kasturi dibelah 2.

Cara menghidang:

Letakkan spaghetti di dalam pinggan kemudian letakkan kuah, ulam dan
ditambahkan dengan sambal belacan dan limau kasturi.
daun kesom
bunga kantan

0 comments: